ALLES OVER ANTWERPEN

Typisch Antwerpen: Antwerpse Handjes

Antwerpse Handjes

Als er een product echt typisch Antwerps is dan zijn het wel de Antwerpse Handjes. Dit symbool van de stad Antwerpen is in het jaar 1934 ontstaan tijdens een wedstrijd, georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. Van de 43 deelnemers hadden er in totaal 6 het idee om een desertkoekje in de vorm van een hand te maken. Het winnende desertkoekje van Jos de Hakker had de smaak en het uiterlijk van de zandkoekjes zoals die nu in Antwerpen verkocht worden.

Beschermd product

Zowel de vorm, samenstelling als de verpakking zijn gepatenteerd en de Antwerpse handjes mogen alleen gemaakt en verpakt worden volgens de samenstellingen zoals deze vastgelegd zijn. De Syndicale Unie ziet toe op naleving van deze regels en bepaalt welke leden deze lokale streekspecialiteit mogen produceren en/of verkopen. Bij de vervaardigers van de Antwerpse Handjes vind je een metalen plaatje dat hen onderscheidt als door de Unie erkend vervaardiger van dit product.

Waarom handjes?

De naam Antwerpen zou ontstaan zijn van het woord "handwerpen". Volgens de legende zou de reus Druoon Antigoon van ieder schip dat de Schelde passeerde tol een flinke tol eisen. Een weigering tot betalen resulteerde in het afhakken van een hand door de reus. De Romeinse soldaat Silvius Brabo doodde de reus, hakte daarna een hand af van het gigantische lijk en wierp de hand in de Schelde (handwerpen). Deze legende zou de bakkers later geïnspireerd hebben tot het Antwerpse Handje als symbool van vriendschap.

Hoewel het een mooie legende is en hij aannemelijk lijkt, is de kans dat deze op waarheid berust zeer klein. De uitleg dat Antwerpen komt van Antverpia (afkomstig van het Romeinse “anda verpus” betekent "vooruitgeschoven of geworpen stuk land") is meer "voor de hand liggend". Toch zijn er veel Antwerpenaren én buitenstaanders die de legende van Brabo. De hand als symbool voor Antwerpen kom je op andere plekken ook tegen. Zo staat er op de Meir een beeld van een hand, zit er in het logo van De Koninck bier een hand verwerkt en zie je het regelmatig terugkeren in het Antwerpse leven.

Winterse editie: Antwerpse Wantjes

In de winter van 2015 is er een speciale winterse koekjes-editie gemaakt van de handjes: Antwerpse wantjes.

Meer 'typisch Antwerpen'

Op onze pagina 'typisch Antwerpen' vind je meer Antwerpse producten en gewoontes.


 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid