ALLES OVER ANTWERPEN

Straten & pleinen in Antwerpen: Handschoenmarkt

De Handschoenmarkt

De niet al te grote Handschoenmarkt van Antwerpen is een plein die zich direct aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bevindt. Het plein, waar omstreeks de zestiende eeuw vooral handschoenen en pelzen werden verhandeld, heeft meerdere ingangen en doorgangen. Wanneer je vanuit het station de stad betreedt, zul je waarschijnlijk via de Handschoenmarkt en de Jan Blomstraat uiteindelijk de Handschoenmarkt betreden. Maar het kan ook zijn dat je vanaf de Grote Markt met het oude stadhuis, via de Maalderijstraat op de Handschoenmarkt aankomt.

Op het plein

Aan de Handschoenmarkt van Antwerpen bevinden zich enkele typische Belgische ondernemers. Zo is er een kantwinkeltje wat al vier generaties lang op deze plek bijzondere met kant gekloste kleedjes verkoopt. Naast dit kantwinkeltje kun je bij ‘Abbey No. 8 - Belgian Beers & Brews' tegen een kleine vergoeding het biertje van de dag proeven. Elke dag maken ze een kleine selectie om je kennis te laten maken met de verschillende smaken onder de bieren die ze er verkopen. En wanneer je naar buiten loopt, kun je op het terras van ‘In de Schaduw van de Kathedraal, ‘t Putke of Paters Vaetje’ even verder genieten van allerlei heerlijkheden op de kaart.

Aan de rechter zijde van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kun je regelmatig met straatartiesten op de foto. De straatartiesten doffen zich op wonderbaarlijke wijze
uit, zodat ze bijna niet opvallen tussen de groene bronzen beelden van arbeiders. Soms ontstaan er dan ook lachwekkende situaties, waarbij toeristen zich rot schrikken.

Gedenkteken voor Nello en zijn hond Patrasche

Regelmatig zie je toeristen verzamelen voor een zwart stenen blok aan de Handschoenmarkt. Het betreft een gedenkteken voor Nello en zijn hond Patrasche. Dit koppel vertolkt de hoofdrollen uit de Amerikaanse roman die geschreven werd door Marie Louise de la Ramée, beter bekend als Ouida. Het verhaal gaat over de straatarme Antwerpse jongen Nello en diens op straat gevonden en mishandelde hond Patrasche. Samen vinden zij troost bij elkaar en bloeit er een warme vriendschap op. Doordat het verhaal een groot succes werd in de Verenigde Staten en Japan, zie je vooral Aziatische mensen rondom de gedenksteen.

De Waterput van Quinten Metsijs

Een andere bezienswaardigheid op de Handschoenmarkt is de oude waterput. De put die (hoe kan het ook anders) voor café ‘t Putke staat, is verbonden aan de legende van de maker, Quinten Metsijs (of Matsijs; er zijn verschillende schrijfwijzen voor zijn naam). Om diens aanstaande schoonvader te imponeren, tekende hij een levensechte vlieg op een schilderij aan de muur van zijn deze man. Toen deze de vlieg wilde doden en dat niet lukte, was hij zo onder de indruk van Quinten’s schilderkwaliteiten dat hij zijn dochter mocht trouwen. Vandaar de uitdrukking: 'De liefde maeckte van den smidt eenen schilder’. Matsijs maakte het smeedijzeren deel van de waterput. Tot 1900 werd er daadwerkelijk water uit deze put gehaald.

Andere straten en pleinen in Antwerpen

Op onze pagina over straten en pleinen in Antwerpen vind je meer straten en pleinen die de moeite waard zijn.
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid