ALLES OVER ANTWERPEN

Straten & pleinen in Antwerpen: Meir

De Meir

De Antwerpse Meir is een must voor winkelliefhebbers. De straat staat van voor tot achter vol met allerlei winkels met grote en kleine merken. De Meir weet op bijzondere wijze de moderne mode te combineren met historische gevels en panden. Voor fashionata’s is de Meir dè winkelstraat van Antwerpen. Met winkels als Forever 21, Zara, Urban Outfitters, Nike, Peek & Cloppenburg, New Look, H&M, Immo, Jack & Jones, Esprit en United Brands hoef je je geen minuut te vervelen. Door de hoge huurprijzen is de Meir wel uitgegroeid tot een straat waar vooral winkelketens te zien zijn. De zelfstandige winkeliers zijn al lang uitgeweken naar andere straten en wijken.

Tijdens het winkelen is er natuurlijk voldoende gelegenheid om even te pauzeren in één van de gezellige horeca zaken die zich vooral in de zijstraten bevinden. Een erg leuk plein met leuke horeca is bijvoorbeeld de Wapper. Vaak staat hier ook een wafelkraam of ijscoman. Tijdens warme dagen zijn er altijd mensen te vinden aan de rand van het fontein.

In de weekenden of tijdens de zomermaanden vind je op verschillende plekken aan de Meir straatartiesten. Vaak betreft het muzikanten, mime spelers of andere vormen van volksvermaak. De Meir is dan ook een levendige straat waar altijd veel te zien en te beleven is.

Autovrij

Sinds 1992 is de Meir autovrij. Dit heeft de straat als shoppingbestemming een enorme boost gegeven. Tot die tijd stond de straat vol met auto's. Het verkeer op de Meir was zo druk dat oversteken niet geheel zonder gevaar was. Het autovrij maken van de Meir heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig de drukst bezochte winkelstraat van Antwerpen en zelfs heel België is. Gemiddeld lopen er meer dan een kwart miljoen shoppers per week over de Meir.
Tot 11 uur 's morgens en na 19 uur 's avonds zul je wel auto's zien op de Meir. Dit is vooral om de winkels te bevoorraden. Doorgaand verkeer is op de Meir helemaal niet meer toegestaan.

Stadsfeestzaal

Aan de Meir zijn meerdere historische panden gelegen. Een heel bijzonder pand is de Stadsfeestzaal. Dit neoclassicistische gebouw uit 1908 werd omstreeks 2007 verbouwd en aangepast zodat het kon functioneren als winkelcentrum. Destijds was er zelfs een zwevende champagnebar gevestigd. Inmiddels is de chique champagnebar verdwenen en zijn er geheel in de trend van de eenentwintigste eeuw pop-up stores gevestigd. De uitstraling van de Stadsfeestzaal is erg charmant te noemen. Een met bladgoud bezette glazen koepel, eiken parketvloeren en diverse mozaïek geven dit winkelcentrum net even dat allure wat je in een gemiddeld winkelcentrum niet tegenkomt. De gevestigde winkels die je hier vindt zijn onder andere: Flying Tiger, O’Neill, Sacha, Tommy Hilfiger, L’Occitane, Crocs, Bart Smit en Men at Work. Op een centrale plek in de Stadsfeestzaal zit een horecagelegenheid waar je kunt genieten van een heerlijk hapje en/of drankje.

Paleis op de Meir

Dit Koninklijke achttiende eeuws stadspaleis heeft een prominente plaats aan de Meir. Het paleis werd tussen 1745 en 1750 gebouwd naar een idee van bouwmeester Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge. Oorspronkelijk werd het gebouwd voor de steenrijke zakenman Van Susteren. Later kwam het in handen van Napoleon, vervolgens ging het naar Koning Willem I en uiteindelijk kwam het via Leopold II bij het Belgische koningshuis terecht. Pas in 1969 werd het paleis aan de Meir geschonken aan het volk, waarna het culturele functies kreeg. Tegenwoordig is het paleis in handen van de Beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer. Behalve exclusieve rondleidingen kun je er ook interieur inspiratie opdoen, chocolade inkopen bij Chocolate Line, genieten van exposities of deelnemen aan een workshop.

Andere straten en pleinen in Antwerpen

Op onze pagina over straten en pleinen in Antwerpen vind je meer straten en pleinen die de moeite waard zijn.


 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid