Sluiten

Autorijden in Antwerpen

Hoewel de gemeente Antwerpen vooral aanmoedigt om het openbaar vervoer te gebruiken, is Antwerpen nog prima bereikbaar met de auto. Als je vanuit Nederland naar Antwerpen reist dan kun je in de meeste gevallen tot aan Antwerpen over de autosnelweg reizen. In een aantal gevallen kan binnendoor rijden gemakkelijker zijn of in het geval dat er zeer ernstige verkeersverstoringen op de Ring van Antwerpen zijn.

Ring van Antwerpen

Antwerpen kent twee ringwegen. Ten eerste is er de R1 oftewel de Ring om Antwerpen. Als men het op de radio over de Ring van Antwerpen heeft dan betreft het vrijwel altijd dit stuk snelweg. Het gaat om de snelweg die langs het oosten en zuiden het centrum van Antwerpen passeert.

De ring begint bij verkeersknooppunt Antwerpen Noord en loopt via de E19 en E17 naar afslag 7 van de E34. Als je vanuit Nederland naar Antwerpen reist dan is in de meeste gevallen de afslag Merksem het handigste als je vanuit de richting Bergen op Zoom/Breda gereden komt.

Als je over de E34 aangereden komt (vanuit Eindhoven of Limburg) dan moet je bij knooppunt Antwerpen-Oost de linkerrijstrook aanhouden richting Antwerpen-Centrum / Borgerhout.

Ring van Antwerpen

Grote ring rond Antwerpen

Er is een tweede (gedeeltelijke) ringweg rond Antwerpen. Deze sluit snelweg A12 vanuit Bergen op Zoom aan op de A11/E34 richting Zelzate. Het is slechts een gedeeltelijke rondweg die redelijk ver van het centrum afligt. De Grote Ring wordt vooral gebruikt om vanuit Nederland naar West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen te reizen. Om naar Antwerpen te reizen heeft deze ringweg zelden nut. Wie de Grote ring wil gebruiken die komt door de Liefkenshoektunnel. Deze tunnel loopt onder de Schelde door. Omdat het een particulier gefinancierde tunnel is moet je tol betalen om door de Liefkenshoektunnel te rijden.

Autorijden in de stad

Het verkeer kan in Antwerpen redelijk druk zijn, zeker tijdens spitsuren en op de belangrijkere doorgaande wegen. In verhouding tot het centrum van Brussel is Antwerpen echter prima te doen. Waar je in Antwerpen rekening mee moet houden dat is dat er de afgelopen jaren aardig wat aanpassingen gedaan zijn aan het wegennetwerk, waardoor de kaarten van navigatieapparatuur soms niet meer correct zijn. Gebruik daarom de laatst mogelijke versie van de kaarten.

Antwerpen kent redelijk wat straten die beperkt toegankelijk zijn. Vooral in het centrum zie je redelijk wat eenrichtingswegen. Ook zijn er een aantal rijstroken die alleen voor bussen bedoeld zijn. De stad Antwerpen probeert vooral in en rond het historisch centrum auto’s zoveel mogelijk te weren. Er worden steeds meer gebieden en straten als voetgangersgebied ingericht.

Flitskasten

Flitskasten

Te hard rijden of door rood licht rijden in Antwerpen? Pas er maar mee op. Door de stad verspreid staan er heel veel flitskasten die overtreders vastleggen. Omdat er uitwisseling van gegevens tussen Nederland en België plaatsvindt krijg je boetes uit Antwerpen ook in Nederland netjes thuis gestuurd. Let daarom goed op je snelheid in Antwerpen en let ook goed op waar er stoplichten staan. Behalve dat het levensgevaarlijk kan zijn om door rood licht te rijden, kan het je ook op een fikse boete komen te staan.

Parkeren

Op de pagina over parkeren in Antwerpen lees je alles over parkeren in Antwerpen.