Sluiten

Fietsen in Antwerpen

fiets in Antwerpen

Het beleid van de stad Antwerpen is er op gericht om steeds meer mensen zich op de fiets te laten verplaatsen. Parkeerplekken worden steeds schaarser in de binnenstad, de belangrijke wegen slibben steeds meer dicht en steeds verder aangesterkte milieu-eisen zorgen ervoor dat men probeert zowel de lokale bevolking, maar ook zeker de toerist steeds meer op de fiets te krijgen.

Een heel handige manier om in Antwerpen te fietsen is het stadsfietsproject VELO. Hierbij kun je voor een laag bedrag gebruikmaken van de fietsen die in meer dan 150 onbemande fietsstations gestald staan. Als je meerdere dagen in Antwerpen verblijft dan kun je ook voor een weekkaart kiezen.

Fietspaden

fietspad in Antwerpen

Op het gebied van fietspaden heeft België een inhaalslag te maken ten opzichte van Nederland. Onder druk van de lokale overheid is het aantal fietspaden flink gestegen vergeleken met jaren geleden. Helaas wordt men in Antwerpen net als in andere grote steden bij de aanleg en inrichting van fietspaden sterk gehinderd door de bestaande infrastructuur en het gebrek aan ruimte. Op veel locaties is de aanleg dan ook een ingewikkelde, tijdrovende en kostbare zaak.

De fietspaden die wel aanwezig zijn, vallen niet altijd op. Waar in Nederland fietpaden vaak rood van kleur zijn of in ieder geval nadrukkelijk aanwezig zijn door middel van belijningen en fietssymbolen, kan het in Antwerpen voorkomen dat een fietspad in zijn geheel niet opvalt en soms op plekken aangelegd zijn die in eerste instantie niet zo zeer herkenbaar als een fietspad. Helaas hebben voetgangers het ook niet altijd in de gaten en zul je regelmatig voetgangers op het fietspad aantreffen.

Let op!

tramrails in Antwerpen

Als fietser schuilt het gevaar niet alleen in de vele voetgangers die regelmatig op het fietspad vertoeven, er zijn andere zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo is het ook voor fietsers verboden om in een eenrichtingsweg tegen het verkeer in te rijden, tenzij er aan het begin van de straat een bordje staat dat fietsers wel in beide richtingen mogen rijden. Waar je als fietser ook op moet letten zijn de vele tramrails in de straten. Eventjes niet opletten en je kunt een lelijke smak maken, omdat je er met je wiel in terecht komt. Mocht je ervoor kiezen om midden op de rijbaan te rijden, kijk dan wel of je daarmee het overige verkeer niet onnodig hindert.

Je fiets stallen in Antwerpen is ook niet altijd even veilig. Net als in iedere grote stad worden ook hier regelmatig fietsen gestolen. Twee goede sloten gebruiken is het advies en plaats je fiets waar mogelijk in een afgesloten ruimte.

Bewaakte fietsenstallingen komen helaas nog maar weinig voor in Antwerpen.

Combinatie trein en fiets

Wie graag op zijn eigen fiets door Antwerpen rijdt kan op de fiets naar Antwerpen komen, de fiets meenemen met de auto of de fiets meenemen in de trein. Als je voor die laatste optie kiest, houd er dan rekening mee dat je niet op elke trein je fiets mee kunt of mag nemen vanuit Nederland. Ook zul je voor je fiets altijd apart moeten betalen. De bedragen die hiervoor berekend worden zijn niets mals, waardoor het interessanter kan zijn om ter plaatse een fiets te huren.

Meer informatie over met de trein naar Antwerpen reizen vind je hier.

Fiets huren

Wie geen eigen fiets mee wil of kan nemen kan in Antwerpen een fiets huren.
Hier lees je alles over het huren van een fiets in Antwerpen.

Meer over vervoer in Antwerpen?

Op onze pagina vervoer in Antwerpen vind je alles over openbaar vervoer, fietsen en meer vormen van transport in Antwerpen.