ALLES OVER ANTWERPEN

Doen in Antwerpen: het Sint Annastrand

Het Sint Annastrand

De meeste toeristen kennen het niet of hebben er alleen maar over gelezen in reisgidsen: het Sint-Annastrand. Dit strand is vernoemd naar het voormalige dorp Sint Anna dat tot het begin van de vorige eeuw te vinden was op de linkerover. Hier kwamen de Antwerpenaren vroeger al met de veerboot naartoe om van de befaamde mosselen op Sint-Anneke te genieten. Hier vond je de inmiddels verdwene prachtige mosselhuizen Bélvedere en Kursaal.
Het dorp dat in 1923 bij de provincie Antwerpen gevoegd werd (voorheen hoorde het bij Oos-Vlaanderen) is in de periode 1923 tot 1955 geheel verdwenen. Het enige dat overgebleven is, is het wandelpad dat langs het huidige Sint-Annastrand loopt.

Grond werd onteigend en het gebied werd opgespoten met een laag van zo'n 3 meter zand. Onder het gras op de Linkeroever vind je nog steeds resten van het voormalige dorp Sint Anna. De nieuwe Linkeroever is een ruim opgezette wijk met voornamelijk flatgebouwen, veel groen en brede lanen. De nieuwe generaties Antwerpenaren weten niet beter, maar vroeger hebben veel bewoners met weemoed teruggedacht aan het oude Sint Anneke, waar generaties lang zich vermaakt hebben.

Het stadsstrand van Antwerpen

Net als vroeger is het Sint Annekesstrand weer een recreatief middelpunt van Antwerpen. Naast het permanente stadsstrand langs de Schelde vind je hier ook diverse horecagelegenheden, een openluchtzwembad (allen open in de zomermaanden), een minigolfbaan, een camping (Camping De Molen), een jachthaven, diverse speelgelegenheden en het Sint Annabos. In de zomermaanden is het vaak gezellig druk op en rondom het strand. Locals komen op het strand of de dijk liggen, eten en drinken wat in de vele restaurantjes achter de dijk of maken een wandeling over de wandeldijk. Erg populair is het Plaasj Kaffee, dat direct bij de parkeerplaatsen aan het einde van de Gloriantlaan ligt. Een deels overdekt terras, een ligging met uitstekend uitzicht en het nodige amusement in de avonduren maken dit één van de hotspots op de Linkeroever.

In de wintermaanden is het een stuk rustiger, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Lekker uitwaaien op het strand of genieten van een hapje en een pint kan het hele jaar door.

Mosselen 'oep Sint Anneke'

Nog steeds komen Antwerpenaren naar het Sint Annastrand om mosselen te eten. Mosselen oep Sint Anneke zijn een begrip in Antwerpen en omgeving. Een restaurant waar je volgens de kenners een goede portie "Mosselen op Sint Annekes Wijze" kan eten is restaurant De Zeester aan de Wandeldijk.
Wie dit authentieke mosselrecept eens zelf wil proberen kan hier het recept bekijken.

Praktische informatie

Waar?
In het noordoosten van de Linkeroever, langs de Wandeldijk.

Bereikbaarheid
Naar de linkeroever kun je via de Waaslandtunnel (auto's en motoren), de Sint-Annatunnel (voetgangers en fietsers) en de Kennedytunnel (vrachtverkeer, bussen, auto's, motoren).
Met de fietsen van VELO Antwerpen kun je tot aan de Wandeldijk en het daar achter gelegen strand komen. Je kunt je fiets parkeren in Velo-station 141 (Sint-Anna).

Openbaar vervoer
Met buslijn 36 kom je vrijwel tot op het strand (haltes Sint-Annastrand, Gloriantlaan of Huygenstraat). Met zowel bus, tram als metro kun je vanaf het centrum van Antwerpen naar de haltes/stations aan het R. van Eedenplein reizen, van daaruit is het Sint Annastrand zo'n 1500 noordwaarts lopen (ongeveer 15 tot 20 minuten .

Openingstijden
Het strand is altijd te bereiken, openingstijden van horeca verschilt per onderneming, seizoen en dag.

Horeca
Alle dagen open:
Plaasj Kaffee - www.plaasjkaffee.be
Open van woensdag tot en met zondag:
Restaurant De Zeester - www.dezeester.be
Zomers alle dagen open en in de winter alleen zaterdag, zondag en feestdagen:
Restaurant An's Hoeve - www.anshoeve.be

Parkeren?
Er kan gratis geparkeerd worden in de nabijgelegen straten en op de parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen aan het einde van de Gloriantlaan bieden plek een ruim 300 auto's, de Jachthavenweg kan zo'n 75 auto's kwijt op 3 parkeerplaatsen en de parkeerplaatsen op de Thonetweg zijn goed voor meer dan 100 auto's.

Let op!
● zwemmen is verboden in de Schelde
● er is geen toezicht op de geparkeerde auto's, zorg dat er geen waardevolle spullen in liggen

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid