ALLES OVER ANTWERPEN

Eten & restaurants in Antwerpen

Eten in Antwerpen

Als je aan Nederlandse toeristen vraagt wat ze in Antwerpen gaan doen dan staat lekker eten en drinken vaak vrij hoog in het lijstje met interesses. Dat is niet zo verwonderlijk, want Antwerpen staat al sinds de middeleeuwen bekend als een plek waar je komt om te eten en te drinken. Vroeger kwam men al vanuit omringende plaatsen naar Antwerpen om de inwendige mens te versterken. Dat is in de afgelopen eeuwen niet veranderd. Wat uiteraard wel veranderd is, is de manier waarop men in Antwerpen tegenwoordig eet. Vergeet de volle herbergen waar drank uit kannen geschonken werd en men met de blote handen at. Dit is overigens niet helemaal waar, want als toerist kun je nog steeds op een enkele plek genieten van een middeleeuwse maaltijd.

De Antwerpse eetcultuur

Als je wilt gaan dineren in Antwerpen dan kun je tegenwoordig uit een groot scala aan internationale keukens kiezen. Daarnaast kun je uiteraard ook van de Vlaamse keuken genieten. In een grote stad als Antwerpen is er voor elk wat wils. Door de positie van Antwerpen als havenstad zijn buitenlandse restaurants in Antwerpen geen modetrend maar iets wat je er al vele jaren ziet. De vele scheepslui die vroeger in de oude Antwerpse haven aan wal kwamen die moesten natuurlijk ook eten. Op die manier ontstonden er al snel exotische eetgelegenheden in wereldstad Antwerpen. De afgelopen decennia is het aantal buitenlandse restaurants door de komst van migranten en de veranderende smaak van de bezoekers aan Antwerpen steeds verder toegenomen. Zo kun je naast stoofvlees en ribbekes genieten van sushi, pasta, tapas maar kun je er ook Peruviaans of Ethiopisch eten.

Trends

De culinaire wereld van Antwerpen is vooral trendvolgend. Je merkt dat nieuwe trends Antwerpen wel redelijk snel bereiken, maar dat Antwerpen zelden trendsetter is op het gebied van culinaire nieuwtjes. Op het moment dat bepaalde trends in BelgiŽ maar vooral internationaal opduiken, dan volgt Antwerpen redelijk snel. Wij kunnen echter geen enkele trend verzinnen op het gebied van eten of drinken die in Antwerpen begonnen is. Mocht iemand wel een voorbeeld weten te noemen, dan is deze vrij om contact met ons op te nemen.

Prijzen

Het prijsniveau ligt in Antwerpen op een zeer acceptabel niveau. Als je je bedenkt dat Antwerpen de op ťťn na grootste stad van BelgiŽ is en daarnaast ook nog eens een zeer toeristische bestemming is, dan vallen de prijzen alleszins mee. Natuurlijk heb je uitzonderingen en liggen de prijzen soms tientallen procenten hoger dan wat gebruikelijk is in BelgiŽ. Gelukkig is dat soort excessen vrij beperkt. Wat je in Antwerpen (maar ook elders in BelgiŽ) wel merkt is dat de prijzen voor voorgerechten gemiddeld wat hoger liggen dan wat we in Nederland gewend zijn.

De gemiddelde prijs voor een pilsje ligt tussen de 2 en 3 euro.
De gemiddelde prijs voor een bolleke ligt tussen de 2,50 en 3,50 euro.
De gemiddelde prijs voor een eenvoudig ontbijt ligt tussen de 5 en 10 euro.
De gemiddelde prijs voor een uitgebreid ontbijt ligt tussen de 10 en 15 euro.
De gemiddelde prijs voor een luxe ontbijt met cava ligt tussen de 15 en 20 euro.
De gemiddelde prijs voor een eenvoudige lunch ligt tussen de 7,50 en 15 euro.
De gemiddelde prijs voor een gemiddelde lunch ligt tussen de 10 en 20 euro.
De gemiddelde prijs voor een uitgebreide lunch ligt tussen de 15 en 25 euro.
Voor voorgerechten betaal je in Antwerpen gemiddeld 8 tot 18 euro.
Voor een hoofdgerecht betaal je in Antwerpen gemiddeld 15 tot 35 euro.
Voor een dessert betaal je in Antwerpen gemiddeld 7 tot 12 euro.

Natuurlijk zijn er plekken waar je goedkoper of duurder eet. Vaak, maar niet altijd, staat dit in verhouding tot de geboden kwaliteit, van de eenvoud of luxe van de eetgelegenheid of van de kosten van de ingrediŽnten.

Kortingen

Wil je korting op je restaurantbezoek in Antwerpen? Er zijn grofweg twee manieren om korting te krijgen op etentjes in Antwerpen. De eerste manier is door groepsdeals of aanbiedingen via kortingssites. Zo heb je bijvoorbeeld Social Deal, Koopon en Groupon.
Een andere optie is gaan studeren in Antwerpen. Er zijn restaurants die op vertoon van een geldige studentenkaart 10 of 20 procent korting op maaltijden geven.

Reserveren

Als je uit wilt gaan eten in Antwerpen en je weet al in welk restaurant je wilt gaan eten, dan is reserveren aanbevolen. Dit geldt zeker voor de populairdere restaurants en op de drukkere dagen. Vooral op zaterdag zitten redelijk wat restaurants in Antwerpen gewoon vol. Sommige restaurants accepteren alleen maar reserveringen tot of juist vanaf een bepaald aantal personen. Er zijn ook eetgelegenheden waarbij reserveren niet mogelijk is.

Populaire restaurantstraten en wijken

Antwerpen telt meer dan duizend restaurants, cafetaria en andere eetgelegenheden. Het grootste deel van de restaurants is te vinden in het centrum van Antwerpen. Het zijn vooral wijken als het historisch centrum, het Eilandje en het Zuid waar je vrij grote concentraties aan restaurants vindt. Rondom het Centraal Station zie je vooral restaurants die zich op toeristen richten (vooral aan de Keyserlei) en buitenlandse keukens. Hier zit een vrij grote concentratie aan plekken waar je kebab, shoarma, falafel en noodles eet. Ga je meer richting het historische centrum van Antwerpen dat is er al een grotere diversiteit in het aanbod. Hier vind je vrij veel restaurants aan de Suikerrui, de Pelgrimstraat, de Grote Markt en rondom Sint Jansvliet.

Ga je iets noordelijke dan kom je al snel terecht op het Eilandje. In deze wijk hebben zich rondom het MAS, het Bonapartedok en het Willemdok een vrij groot aantal nieuwe eetgelegenheden gevestigd. Hier vind je ook de eerste vestigingen van 'Balls & Glory' en 'De Burgerij'.

Ten zuiden van het centrum kom je uit in de wijk 'het Zuid'. Ook hier zie je een vrij grote concentratie aan leuke restaurants, met name rondom de Gedempte Zuiderdokken, de Leopold de Waelplaats en de Marnixplaats.

Openingstijden

Restaurants in Antwerpen hebben niet zelden hun sluitingsdag op zondag (en vaak ook nog de maandag). Wie op zondag uit wil gaan eten die moet daar rekening mee houden. Restaurants die in het centrum liggen en het vooral van de toeristen moet hebben die zijn vaak gewoon 7 dagen per week geopend. Als je echter een specifiek restaurant in gedachten heeft die kan beter eerst informeren of de betreffende op die dag wel open is. Dat kun je in de meeste gevallen via internet zien. Vertrouw hierbij niet altijd op de informatie van derden, maar bezoek zoveel mogelijk de officiŽle website van het restaurant. Bij twijfel bel je gewoon even, dan heb je meteen antwoord.

Meer over eten & restaurants in Antwerpen

Restaurants in Antwerpen
Restaurants in Antwerpen
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in ťťn dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid