Sluiten

Beste reisperiode voor Antwerpen

Beste reisperiode voor Antwerpen

Antwerpen is een stad die je het hele jaar door prima kunt bezoeken. Je bent veel minder afhankelijk van het weer dan wanneer je een zonvakantie of wintersportvakantie zou willen boeken. Het weerbeeld in Antwerpen komt grotendeels overeen met dat van Nederland. Als je kijkt naar de langjarige klimaatcijfers voor Antwerpen, dan zijn er weinig verschillen met het klimaat van bijvoorbeeld De Bilt in Nederland. Het actuele weer kan soms wel flink afwijken van het weer in bijvoorbeeld het noorden van Nederland. Daar zit gewoonweg zo’n 200 kilometer tussen. Dezelfde verschillen kunnen dan voorkomen die je vaak ook tussen het noorden en zuiden van Nederland ziet.

Klimaatstatistieken voor Antwerpen

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 6 7 11 14 18 21 23 23 20 15 10 7
Gemiddeld min. (°C) 1 1 3 5 9 12 14 13 11 7 4 2
Uren zon per dag 2 3 4 5 7 7 7 7 5 4 2 2
Neerslag (mm) 65 50 67 48 69 75 80 87 68 67 76 70

Extreem weer

Eigenlijk is het bijna 365 dagen per jaar prima te doen in Antwerpen. Natuurlijk regent, waait of sneeuwt het er weleens. Natuurlijk is het er in de zomermaanden weleens zo heet dat de mussen spreekwoordelijk van het dak af vallen. Maar echt extreem weer waardoor je hele stedentrip naar Antwerpen in duigen valt, komt gelukkig niet veel voor. Wie wil voorkomen dat extreme vorst, zware regenval, een flinke najaarsstorm of zinderende hitte jouw Antwerpen vakantie verpest, dan kun je het beste kort van tevoren boeken (als de weersverwachtingen voor jouw data in Antwerpen al redelijk accuraat zijn) of ervoor zorgen dat je de accommodatie kosteloos kunt annuleren tot vlak voor vertrek naar Antwerpen.

Koopjes jagen

koopjesjagen

De beste periodes om op koopjes te jagen zijn de maanden januari en juli. Omdat de seizoensuitverkoop in België wettelijk geregeld is, weet je exact wanneer je naar Antwerpen moet gaan voor de koopjes. Dit soort uitverkoopperiodes heet in België ‘solden‘.

De wintersolden begint op 3 januari en duurt tot en met 31 januari. Als 3 januari op een zondag valt, dan begint de wintersolden een dag eerder: op 2 januari. De zomersolden start op 1 juli en duurt de hele maand juli. De eerste dagen van de solden is de keuze het grootst, waardoor het dan ook het drukste is in de Antwerpse winkels.

De beste periodes om te winkelen

Als je niet voor de uitverkoop gaat, maar gewoon lekker wilt snuffelen of juist op tijd de nieuwste mode aan wilt schaffen, dan moet je de solden-maanden januari en juli eigenlijk een klein beetje vermijden. Hoewel in deze maanden de eerste stukken van de nieuwe collecties al in de winkels te vinden zijn, staan juli en januari vooral in het teken van graaibakken en stellingen met goedkope restanten van het voorgaande seizoen. Voor de nieuwste voorjaarsmode winkel je het beste in februari, voor de zomercollectie vanaf eind april en de herfst- en wintercollectie is in de regel vanaf augustus volop te koop.

Hoewel het heel erg aanlokkelijk is om in het weekeinde te gaan winkelen, doe je dit in Antwerpen het beste doordeweeks. Het is dan (veel) minder druk in de winkels, waardoor het minder vermoeiend en gezelliger is. Op zondag winkelen kan niet altijd. Redelijk wat zondagen zijn de meeste winkels in Antwerpen gesloten. Er zijn wel verschillende koopzondagen per jaar, zoals bijvoorbeeld de zondagen voor de feestdagen. In de binnenstad van Antwerpen is er ook iedere eerste zondag van de maand koopzondag. Voor een overzicht van alle koopzondagen kijk je op onze koopzondagen pagina.

Museumbezoek

Museumbezoek

Wil je (ook) musea gaan bezoeken in Antwerpen dan kun je de maandag beter vermijden als bezoekdag voor Antwerpen. De meeste musea zijn op maandag gesloten. Paasmaandag en Pinkstermaandag zijn hierop meestal uitzonderingen. Deze maandagen is het daartegenover soms zo druk in de musea dat het eigenlijk niet leuk meer is.

Wie voor weinig geld de Antwerpse musea wil bezoeken die zou de Museumnacht moeten bezoeken. Deze wordt eenmaal per jaar in de zomer gehouden. De Museumnacht is een avond/nacht waarbij je met één (goedkoop) meer dan twintig Antwerpse musea kunt bezoeken. Natuurlijk lukt het je nooit om ze allemaal te bezoeken, dus krijg je de mogelijkheid om binnen enkele weken na de Museumnacht de andere musea ook een keer gratis te bezoeken.

Uit eten

Wil je uit gaan eten in Antwerpen? De zaterdagavond en vaak ook de vrijdagavond zijn de drukste avonden in de restaurants. Op tijd reserveren is dan aan te raden. Wie Antwerpen op een zondag of maandag bezoekt die moet er rekening mee houden dat dit voor redelijk wat koks in Antwerpen de wekelijkse rustdagen zijn. Vind je gastronomie belangrijk dan kun je het beste even kijken of de restaurants waar je zou willen eten daadwerkelijk open zijn op de dag dat je naar Antwerpen gaat.

Festivals en buitenevenementen

Het seizoen voor buitenevenementen en festivals begint in Antwerpen in mei. In april staan er al wel de eerste evenementen in de buitenlucht op de agenda, maar vanaf mei neemt dit flink toe. Over het algemeen is september een beetje de laatste maand van de buitenactiviteiten. De agenda is het drukste in de maanden juli en augustus. Onder de naam Zomer van Antwerpen wordt er van alles georganiseerd in de stad.

Winter in Antwerpen

winter in Antwerpen

Onder de naam ‘Winter in Antwerpen’ worden er allerlei winterse evenementen georganiseerd aan het einde van het jaar. Behalve de jaarlijkse kerstmarkt in het historisch centrum worden er ieder jaar nog een aantal extra activiteiten georganiseerd, waaronder het reuzenrad en de tijdelijke schaatsbaan. De kerstmarkt en de andere activiteiten starten in de regel in het eerste of tweede weekend van december en duren tot na Kerstmis. Wie de gezellige kerstsfeer in Antwerpen op wil snuiven die moet een bezoek binnen deze periode inplannen. Een deel van de activiteiten gaat door tot vlak na Oud & Nieuw.