ALLES OVER ANTWERPEN

Zien in Antwerpen: diamanten en goud

Antwerpen: diamantcentrum van de wereld

Van oudsher is Antwerpen de belangrijkste stad voor de handel in diamanten. Grote hoeveelheden ruwe en geslepen diamanten worden hier verhandeld, ongeveer 8 van de 10 diamanten ter wereld passeren minimaal eens in hun bestaan de stad Antwerpen. De diamantenhandel is goed voor een jaaromzet van ongeveer 23 miljard euro.

Veel handelaren in Antwerpen zijn van joodse afkomst, die veelal in de straten achter het Centraal Station wonen. Vanwege de aanwezigheid van de vele orthodoxe joden heet deze buurt de Diamantwijk. De winkels die veel Nederlanders de Jodenbuurt noemen liggen op een enkele uitzondering na niet in deze straten maar vooral in de Pelikaanstraat (zie kaart) en tegenwoordig in een speciale galerij aan de zuidwestzijde van het Centraal Station. Hier is het een en al goud wat hier blinkt.

Afdingen

In de Joodse winkels is het een kwestie van afdingen. Prijzen staan er zelden op de sieraden en als men om de prijs vraagt gaat de verkoper of verkoopster meestal druk in de weer met een rekenmachine waarop men de vraagprijs toont. Houd er rekening mee dat dit echt een vraagprijs is en dat afdingen de normaalste zaak van de wereld is hier. Als je dit spel juist speelt en bij de goede winkels dan heb je grote kans dat je een nette prijs betaald hebt.
Een goed aangeschreven juwelier is Louis Reichman aan de Vestingstraat 20. Wie interesse heeft in luxere en duurdere juwelen kan hier goed terecht.

Openingstijden

De meeste juweliers zijn vanwege de Joodse afkomst gesloten op zaterdag (sjabbat is de Joodse rustdag) en geopend op zondag. Handelaren met andere religies zijn vaak op zaterdag wel geopend en kennen een andere rustdag.

Diamantmuseum

Vroeger was er aan het Koningin Astridplein 19-23 een Diamantmuseum gevestigd. Een deel van de collectie is op dit moment te zien in het Diamantpaviljoen dat bij het MAS staat.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.


 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid