ALLES OVER ANTWERPEN

Evenementen in Antwerpen: Tall Ships Races

Tall Ships Races

De rol van Antwerpen als vooraanstaande havenstad wordt af en toe extra geaccentueerd omdat The Tall Ship Races in Antwerpen neerstrijkt. Deze wedstrijden worden jaarlijks op verschillende locaties gehouden, waaronder Antwerpen. Er is geen vaste regelmaat van edities die in Antwerpen gehouden worden. In het jaar 2010 werd er een race gehouden die van Antwerpen naar Aalborg (Denemarken) ging. In 2016 strijken de zeilschepen weer neer in Antwerpen. Dit keer om hier vier dagen bewonderd te worden en vervolgens naar het zuiden van Europa te racen.
De Nederlandse media vergelijken dit evenement ook wel met Sail Amsterdam. Hoewel het ook hier zeilschepen betreft, is het niet exact hetzelfde.

Wat zijn de Tall Ships Races?

Een tallship is een veelal groot zeegaand zeilschip dat vooral gebruikt wordt om jonge mensen op te leiden. De organisatie Sail Training International (STI) organiseert meerdere zeilwedstrijden per jaar waaraan tallships met een minimale lengte van 9,14 meter op de waterlijn mee mogen doen. Een tweede eis is dat tenminste de helft van de bemanning van ieder deelnemend schip tussen de 15 en 25 jaar oud moet zijn. Bij de races wordt er gebruikt gemaakt van verschillende lengteklassen. De belangrijkste klasse is CLASS A waar vierkant afgetuigde tallships met een 'Length Over All' van tenminste 40 meter aan meedoen. Dit zijn de schepen waar het grote publiek vooral op af komt.

Tall Ships Races Antwerpen 2016

In 2016 heeft Antwerpen voor de zesde keer de Tall Ships Races naar de Scheldestad weten te halen. De 2016-editie van de Tall Ships Races is een enorm evenement waar je vier dagen lang kunt genieten van de mooiste zeilschepen, een kijkje kunt nemen aan boord van enkele zeilschepen en waar de nodige activiteiten rondom de Tall Ships Races georganiseerd worden. Zo is er bij het Noorderterras dagelijks een Maritiem Marktje, worden er bij het MAS openluchtconcerten gegeven en is er op de zesde verdieping van het MAS een speciale expo 'Wereldhaven'.

De schepen zijn te bewonderen aan de Scheldekaaien vanaf de fietserstunnel onder de Schelde tot aan het einde van de Rijnkaai. Ook in het Willemdok, het Bonapartedok en het Kattendijkdok liggen er verschillende zeilschepen. Hoogtepunt van de Tall Ships Races is het ontdokken van de schepen op zondag, waarna ze via de Schelde richting de Noordzee zullen varen.

Praktische informatie

Waar?
In de oude haven van Antwerpen: aan de Scheldekaaien, in het Willemdok, in het Bonapartedok en in het Kattendijkdok.

Wanneer?
Er is geen vast moment. De meest recente editie (2016) wordt van 7 t/m 10 juli 2016 gehouden.

Wat kost het?
Er wordt geen entreegeld geheven.

Bereikbaarheid
Vanwege de drukte (verwachting is tussen de 500.000 en 650.000 bezoekers op vier dagen tijd) is het handig als je met de trein komt. Vanwege wegwerkzaamheden is Antwerpen lastiger bereikbaar op dit moment, waardoor er al snel opstoppingen ontstaan. Rondom het MAS en de Tavenierskaai is alleen plaatselijk verkeer toegestaan. Parkeren is er voor niet-bewoners dan ook niet mogelijk. Als je met de auto komt kun je de auto het beste bij Kinepolis wegzetten en met tram 6 naar het centrum gaan. Vanaf treinstation Antwerpen Centraal loop je in ongeveer 15-20 minuten naar de Schelde waar de Tall Ships Races gehouden worden.

Meer informatie?
Bezoek de website http://tsrantwerp.be voor meer informatie.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.


 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid