ALLES OVER ANTWERPEN

Zien in Antwerpen: het Stadhuis

Het Stadhuis van Antwerpen

Het Stadhuis van Antwerpen is één van de meest in het oog springende gebouwen in het historisch centrum van Antwerpen. Het renaissancegebouw stamt uit de zestiende eeuw. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564. De architect die verantwoordelijk is voor het uiterlijk is Cornelis Floris de Vriendt. Hij heeft een bouwwerk weggezet waar duidelijke Italiaanse invloeden in te herkennen zijn. Het centrale deel, waar het belfort zich bevindt, heeft meer barokinvloeden. In deze middensectie zie je verschillende wapenschilden terug: die wapenschil van de Spaanse koning Filips II, het wapenschild van de hertog van Brabant en het wapenschild van de Markgraaf van Antwerpen. De drie beelden in de gevel zijn afbeeldingen van Maria, Vrouwe Justitia en Vrouwe Prudentia. Aan de voorzijde van het stadhuis zie je verder veel vlaggen hangen. Deze vlaggen symboliseren de landen waar Antwerpen altijd handel mee dreef.

Het stadhuis is een vervanging geweest voor het voormalige stadhuis dat aan de Suikerrui stond. Door de flinke bevolkingstoename in Antwerpen en de toenemende hoeveelheid werk voor de burgemeester en de schepenen was er behoefte aan meer ruimte. Vanwege kostentechnische overwegingen is het nieuwe stadhuis op de Grote Markt gekomen. De grond was immers al in het bezit van de gemeente Antwerpen, die hierdoor goedkoper een nieuw stadhuis kon bouwen.

Het stadhuis is in 1565 als dusdanig in gebruik genomen. Al snel kreeg het stadhuis met rampspoed te maken. In 1576 vond de Spaanse Furie plaats. Muitende Spaanse soldaten plunderden het stadhuis en staken het in brand.

Het Stadshuis bezoeken t/m 27-2-2016

In 2015 vierde Antwerpen het 450-jarig bestaan van het stadhuis. Dat is begonnen met een groots feest op 27 februari 2015. Tot en met zaterdag 27 februari kunnen mensen het stadhuis bezoeken in het kader van '450 jaar stadhuis'. Op zaterdag, zondag, maandag, woensdag en op de eerste donderdagavond van de maand kun je een kijkje nemen in het stadhuis. De tijdelijke tentoonstelling hoort daar ook bij.
Voor een rondleiding moest je vooraf reserveren. Inmiddels zijn alle plaatsen al verkocht en is reserveren daardoor niet meer mogelijk. Wel kun je nog volop reserveren voor de tentoonstelling zonder de rondleiding.

De rondleidingen worden op zondagmiddag en woensdagmiddag gegeven. Een rondleiding duurt twee uur en laat je alle ins en outs van het stadhuis kennen. Tijdens de tocht kun je een aantal zalen bezoeken waar je anders niet kunt komen, zoals de Trouwzaal, de Raadszaal, de Leyszaal en de Kleine Leyszaal. Tot slot mag je het balkon van het stadhuis betreden dat een prachtig uitzicht geeft op de omliggende panden, de grote Markt en de Onze Lieve Vrouwekathedraal.

Het Stadshuis bezoeken

Vanaf maart 2016 tot en met maart 2017 zijn er opnieuw rondleidingen in het Antwerpse stadhuis. Vanwege het grote succes van de '450 jaar stadhuis'-rondleidingen die tot en met februari 2016 gehouden worden, heeft men besloten om nog eens ruim een jaar lang rondleidingen te gaan geven. Deze nieuwe rondleidingen vinden plaats op het moment dat de restauratiewerkzaamheden al begonnen zijn.

Er zijn twee soorten rondleidingen. De tour voor individuele bezoekers legt de nadruk op de vernieuwingen die aan het stadhuis plaats zullen vinden. Je begint in de kelders van het gebouw en wordt via de belangrijkste plekken uiteindelijk naar de zolder gebracht.
Bij de groepsrondleiding begin je gelijkvloers en ga je alle belangrijke zalen af. Ook hier eindig je op de zolderverdieping.

Praktische informatie

Waar?
Aan de Grote Markt

Bereikbaarheid
Het Stadhuis ligt in een autovrij deel van de Antwerpse binnenstad. Je kunt met de auto of het openbaar vervoer tot op enkele honderden meters van het Stadshuis komen. Met de fiets kun je tot aan het Stadshuis fietsen. Vlak bij het stadhuis is een Velo-station voor de Velo-fietsen.

Parkeren?
Er kan betaald geparkeerd worden in de nabijgelegen straten en in parkings.
De dichtst bij gelegen parking is Grote Markt.

Openingstijden
Tot en met 27 februari 2016 is het stadhuis op de volgende tijden te bezoeken:
zaterdag van 13 tot 17 uur
zondag van 10 tot 17 uur
maandag van 10 tot 17 uur
woensdag van 13 tot 17 uur
donderdagavond van 17 tot 21 uur (eerste donderdag van de maand).

Van maart 2016 t/m maart 2017 gelden de volgende tijden voor rondleidingen:

De individuele rondleiding 'Een stadhuis met toekomst: van renaissance tot restauratie' wordt iedere zondagmiddag om 15 uur gehouden.

De groepsrondleidingen 'Een stadspaleis voor alle burgers' kan op dinsdagen om 13, 14, 15 en 16 uur plaatsvinden. Dit is enkel voor groepen vanaf 20 personen en alleen op basis van reservering vooraf.

Meer zien & doen?

Wil je weten wat er verder nog te zien en te doen is in Antwerpen?
Dat kun je zien op de pagina zien & doen in Antwerpen.
 

Alles over Antwerpen... tips en informatie van insiders

 

Alles over Antwerpen:
agenda

Antwerpen informatie
bezienswaardigheden top 10
eten & restaurants
foto's
handige tips
musea
overnachten
praktische informatie
stedentrip
straten & pleinen
uitgaan
vervoer & parkeren
wijken
winkelen
zien & doen

Populaire onderwerpen:
kerstmarkt in Antwerpen
kerstmis in Antwerpen
koopzondagen
met de trein naar Antwerpen

Meer over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen in één dag
Antwerpen tips
Antwerpen top 10
Antwerpen.nl
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen reisinfo & tips
Antwerpen informatie
koopzondagen in Antwerpen
meer Antwerpen sites

alles over ons cookiebeleid